LJUD /
Sultans Konditori – dofter av riktigt nybakat

SULTANS KONDITORI & BAGERI I KATRINEHOLM

Från Chicago och
New York till lilla
Katrineholm

Dagens Sultans Konditori i Katrineholm drivs av familjen Olsson. Bröderna Christer och Tommy och hans fru Annika. Men historien började redan 1896 så 1996 firades 100-jubiluem med pompa och ståt.

Namnet Sultan kommer från Anders Sultan som 1908 tog över bageriet från grundarna Ernst och Jenny Lindberg.

Joseph Olsson påbörjade sin karriär som konditor i skånska Vinslöv på 20-talet. 1930 tog han sin packning och reste till USA för att ta anställning på bagerier i både Chicago och New York. Han återvände med inspiration till Sverige och fann kärleken när han träffade Karin som han senare gifte sig med.

1953 flyttade de, tillsammans med sönerna Kenneth och Clifford och döttrarna Hjördis och Sylvia som har arbetat i rörelsen i nästan 50 år, till Katrineholm. Och sedan dess har familjen Olsson drivit och utvecklat Sultans Konditori.

Konditoriet har utvecklats under åren och mottot ”smaka Sultans” ska alltid kunna upplevas som kund. Produkter av halvfabrikat väljs bort till förmån för riktiga råvaror. Man har under åren varit nytänkare inom en rad områden, exempelvis 1995 införde man rökfritt i kaféet och erhöll Katrineholms kommuns miljöpris för detta. 2004 blev Kenneth och Ulla Olsson utsedda till Katrineholms Ambassadörer för att genom Sultans marknadsfört staden i Sverige.

Bagerikunskap sedan 1896

Det märks att det finns ett stort kunnande hos människorna som arbetar på Sultans Konditori. I över 100 år har recept skapats, förbättrats och en del har också med sin rätt tagits ur sortimentet till förmån för nya bakverk. Som kund ska du alltid känna smaken av hembakat, en bulle ska helt enkelt ”smaka Sultans”.

Alla mår bra av miljöombyte så personalen, oavsett om du arbetar som bagare, kallskänka eller serverar gästerna, byter ibland arbetsuppgifter och arbetsplats för att utvecklas och få det trivsamt på jobbet. Något som

brukar resultera i nya idéer som når våra kunder.

VILKA HAR DRIVIT BAGERIET?

  • 1896–1908 Jenny och Ernst Lindberg
  • 1908–36 Anders Sultan
  • 1936–37 Tage Olsson
  • 1938–42 Einar Häll
  • 1942–53 Henning Persson
  • 1953–77 Joseph och Karin Olsson
  • 1977–2004 Kenneth och Clifford Olsson
  • 2004– Tommy, Annika och Christer Olsson

Våra råvaror

Valet av bra råvaror är viktigt. Därför samarbetar Sultans Konditori med några av Sveriges ledande leverantörer inom en rad områden, exempelvis Arla för mejeriprodukter och Kobia för övrigt bagerisortiment.

För att dela med sig av erfarenhet, få ny kunskap och inspiration inom bageriområdet är medlemsskap i Konditorgruppen och Din Bagare viktigt. Organisationerna arbetar med

frågor som gör det möjligt för Sultans att utvecklas till ett modernt bageri och kafé.

Idag används delvis närproducerade och rättvisemärkta råvaror. I framtiden är målet att hitta fler leverantörer som ger kunderna ett ännu bredare urval.

Skicka e-post eller ring om du har frågor. Se nedan.


Sveriges bagerier & konditorier Sveriges bästa bord Konditorigruppen
Din bagare